25. veljače 2024.

Izvor znanja i svježeg povrća: Perušićki permakulturni vrt osvaja srca lokalne zajednice

Perušićki permakulturni povrtnjak privlači sve veću pažnju lokalne zajednice i posjetitelja izvan regije. U suradnji s udrugom GTF-Inicijativa za održivi rast, koju vodi Mary Ann Rukavina Cipetić, ovaj vrt se već drugu godinu razvija kao pravi primjer permakulture i održive poljoprivrede.

Posjetili smo ovaj jedinstveni vrt koji je postao ne samo mjesto za ubiranje svježeg i ekološki uzgojenog povrća, već i izvor znanja i edukacije. Učenici, predvođeni učiteljicom Sanjom Puškarić Delač, danas su imali priliku upoznati se s osnovnim konceptima permakulture i održive poljoprivrede iz prve ruke.

Između razgovora o važnosti očuvanja prirode i održivog uzgoja hrane, djeca su se zabavila u vrtu, berući svježe plodove kao što su kukuruz, krumpir i drugo sezonsko povrće. Ova interaktivna aktivnost pružila im je mogućnost da nauče o ekosustavu i važnosti pravilne brige o tlu.

Djeci je jedna od zanimljivih atrakcija u vrtu i kućica sagrađena od zemlje. Bili su oduševljeni što su imali priliku vidjeti i čuti kako je ova neobična kućica građena. Osim što je nesvakidašnja, ova kućica je i ekološki prihvatljiva jer je izgrađena od prirodnih materijala.

Osim što je mjesto edukacije, ovaj vrt također predstavlja inspiraciju za sve one koji žele stvoriti vlastiti permakulturni vrt. Mary Ann Rukavina Cipetić i njezini suradnici su otvoreni za dijeljenje znanja i iskustava s drugima, nadajući se da će se broj permakulturnih vrtova u regiji povećati kako bi se očuvala priroda i osigurala održiva budućnost.

Permakulturni vrtovi, poput ovog u Perušiću, postaju sve popularniji diljem svijeta. Održiva poljoprivreda i permakultura su postali ključni koncepti u suočavanju s izazovima poput klimatskih promjena i iscrpljivanja prirodnih resursa. Ovaj vrt predstavlja pravi primjer kako se može živjeti u skladu s prirodom, koristeći njene resurse na najučinkovitiji i najodrživiji način.

Udruga GTF nam je otkrila da ovaj permakulturni vrt tek započinje s edukacijama i posjetima. Planiraju organizirati radionice, predavanja i ekskurzije za sve zainteresirane, bez obzira na dob. Cilj je educirati i inspirirati ljude da se uključe u održive prakse i promoviraju ekološku svijest.

Najbolje iz Like