22. lipnja 2024.

GOSPIĆ – Nezaboravna šetnja s Teslom

Dva dana prije svog 167. rođendana Tesla je odlučio družiti se  sa svojim sugrađanima i gostima grada te ih provesti centrom Gospića prisjećajući se djela svog djetinjstva i početaka svog školovanja. Pedesetak ljudi, od najmlađih do najstarijih dočekalo ga je na Trgu Stjepana Radića i spremno krenulo u šetnju prošlim vremenom. 

Kod Veleučilišta „Nikola Tesla“ zastao je kako bi istaknuo ulogu svog oca koji ga je usmjerio prema knjigama. Vječna znatiželja, žudnja za novim znanjima i pasionirano čitanje zasigurno su od Nikole, malog dječaka iz Smiljana, stvorile velikog Nikolu Teslu. 
Junak modernog doba, kako ga danas mnogi nazivaju s radošću se prisjetio da je s trinaest godina postao junak dana. Prema toj, sad već legendarnoj priči, Nikola je spasio veliki događaj predstavljanja nove vatrogasne pumpe na rijeci Novčici.
Odveo nas je Tesla i do kuće gdje je živio a koja je bila svega par koraka od realne gimnazije koju je pohađao a u kojoj je kratko i predavao fiziku po povratku iz Karlovca gdje je završio Carsku i kraljevsku veliku realku. 

Oduševljena publika šetajući s Teslom prisjetila se mnogih poznatih činjenica ali i upoznala s nekim manje poznatim a vrlo zanimljivim detaljima iz njegovog života. Najmlađi su upijali svaku njegovu riječ i bilo je prekrasno vidjeti kako, tako mali s velikom pažnjom slušaju priču Nikole Tesle.

Zanimljiva i dinamična šetnja svima prisutnima osvijestila je činjenicu da smo privilegirani što živimo ili boravimo u gradu čija je povijest obilježena rođenjem Tesle velikana. Ostaje nada da ćemo tu činjenicu osvješćivati što češće i da će ovakva šetnja biti dio stalne turističke ponude grada Gospića.

Nikolu Teslu je utjelovio Boris Šušnjar, licencirani turistički vodič za Grad Zagreb, Zagrebačku, Karlovačku i Ličko senjsku županiju.
Ovu kostimiranu edukativno-turističku šetnju kroz lik velikog hrvatskog znanstvenika i vizionara organizirala je Turistička zajednica Grada Gospića u sklopu bogatog programa tradicionalne manifestacije Tesla – Power of Lights s kojom se svake godine obilježava rođendan Nikole Tesle.

Najbolje iz Like