15. lipnja 2024.

Gastronomskim putevima Like

Tko god je ikada posjetio Liku te okusio barem dio njene gastronomske ponude – ostao je oduševljen. 

Ono što Liku čini posebnom te čak i dijelom nematerijalne kulturne baštine je njena gastronomija. Poštivanje tradicije i pripreme hrane, kao i recepti, prebacivali su se s koljena na koljeno, a stepenica više u zadovoljenju svih nota čak i za najzahtjevnija nepca, upravo je lokalna autohtonost – od mesa uzgojenog na domaćim farmama do povrća iz vlastitih vrtova. 

Danas se takvi okusi mogu dobiti iz mnogih OPG-ova i obiteljskih gospodarstava koji su razvili prepoznatljivost svojih proizvoda te ih često, zajedno s tajnama za njihovu najbolju pripremu na lički način – širokogrudno dijele s kupcima iz velikih gradova. 

Jednostavnost pripreme ličkih jela, ono je što im omogućuje da se kuhaju diljem svijeta te okusima spajaju ljude kilometrima daleko, s njihovim zavičajem. 

Mnogi recepti došli su upravo iz takozvane ‘seljačke kuhinje’, nastali za vrijeme kada je Lika bila poznata po svome krumpiru i životinjama, koje su mijenjali za sol i začine s mora. 

Kada se imalo, meso se tada peklo na ražnju ili ispod peke – danas jedan od najomiljenijih načina pripreme koji meso čini sočnim i ukusnim, a nerijetko se za njega koristi primjer ‘topi se u ustima’. Lagano začinjeno i pripremljeno s krumpirom i povrćem, najbolja je okrjepa u bilo kojem trenutku, posebice nakon teškog rada ili provođenja vremena u prirodi. 

Svaki dio Like ima svoj način pripreme, dodavanja posebnih začina iz vrta, no nit ostaje ista. 

Mnogi restorani diljem Like danas koriste recepte dobivene od svojih baka i prabaka – s dodatkom svog ‘štiha’ što mnoge posjetitelje oduševi na prvi zalogaj. 

Osim jela na ražnju ili ispod peke, neki od proslavljenih ličkih okusa su naravno pršut, ali i sir – i to nekoliko njegovih vrsta: od škripavca, ličke base, krasnarskog, velebitskog, primorskog i paškog – svaki od njih s posebnim okusom i teksturom, malo koga ostavi ravnodušnim. 

Iako je lika najpoznatija po svojoj janjetini, na odmet nisu ni ribe. Točnije pastrve iz ličkih čistih rijeka poput Like i Gacke –  pečene ili kuhane daju savršen okus nešto drugačije ribe – ali sjajnih gastronomskih nota. 

Na odmet nisu niti domaće rakije – šljivovica, šmrika ili loza – sve od reda poznata pića, savršena za započeti ili završiti jelo. 

Najbolje iz Like / Pexels.com