21. veljače 2024.

Gačanka Otočac

Gačanka Otočac udruga je koja se bavi očuvanjem tradicijskih zanata, izradom tradicijskih odjevnih predmeta i suvenira te rekonstrukcijom narodnih nošnji.

Svojim radom pridonose očuvanju kulturne i ličke baštine te osim izrade ličkih nošnji, drže radionice tradicijskih zanata, čime znanje prenose s koljena na koljeno.

Udruga je osnovana 2004. godine. Od tada do danas svoje aktivnosti usmjerili su prema očuvanju i turističkoj valorizaciji raspoloživih kulturnih i prirodnih resursa, povećanju svijesti o važnosti povijesti i kulturne baštine te revitalizaciji zaboravljenih obrta kao i vještina prerade vune.

Svojim aktivnostima aktivno rade na planu očuvanja tradicijske i kulturno-povijesne baštine Like. Tradicionalnim proizvodima promoviraju Liku i lički kraj izlaganjem na turističkim sajmovima i izložbama diljem Hrvatske, ali i inozemstva gdje oživljavaju male radionice. 

Tri proizvoda kojim promoviraju Liku su: lička kapa, lička torba i ličke vunene čarape, koji ponosno nose oznaku Lika Quality. 

Proizvodi služe kao uporabni suvenir, a svako tkanje priča svoju priču i prenosi ličku tradiciju. 

Lička se torba, tako, izrađuje u nekoliko varijanti na tradicionalan način tehnikom kličanja koja je karakteristična za ovaj kraj. Time žele postići da upravo uzorci tehnike tkanja – kličanje – postanu prepoznatljivi i na dizajnerskim torbama. 

KONTAKT: 

Ante Starčevića 3

Otočac

Mob:  091/522-163

e-mail: gacanka1@gmail.com