25. veljače 2024.

FOTO & VIDEO Svečano obilježena 30. godišnjica Vojno-redarstvene operacije Medački džep

Danas se u Gospiću održala središnja svečanost u čast 30. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Medački džep. Ova važna obljetnica okupila je brojne sudionike, branitelje, vojne i policijske dužnosnike te građane kako bi se prisjetili hrabrosti i žrtve onih koji su sudjelovali u stvaranju domovine.

Organizatori ovog značajnog događaja su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, Ličko-senjska županija, Grad Gospić i Koordinacija udruga hrvatskih branitelja. Program je započeo u 9.30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u vojarni 9. gardijske brigade Vukovi. Sudionici su potom krenuli prema Rizvanuši gdje su se odali počasti kod spomen-obilježja Velebitskim junacima, uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca.

Nakon Rizvanuše, uputili su se u Gospić kako bi položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Gospiću. Nakon polaganja vijenaca pristupili su svetoj misi za poginule, nestale i smrtno stradale hrvatske branitelje u katedrali NBDM u Gospiću.

Središnji program obuhvatio je postrojavanje postrojbi i sudionika operacije, a prisustvovali su brojni vojni, policijski i državni dužnosnici. Poseban trenutak bio je izveden kada je akrobatska grupa Krila Oluje izvela impresivan akrobatski let iznad Trga Stjepana Radića u Gospiću, pri čemu je spušten padobranac, simbolizirajući hrabrost i slobodu. Tijekom programa Ličko-senjski župan Ernest Petry dodijelio je Zahvalnice župana za 24 postrojbe koje su sudjelovale u ovoj operaciji.

Na događaju su također bila izložena vojna i policijska oprema i vozila, uključujući tešku borbenu mehanizaciju, pružajući posjetiteljima priliku da se upoznaju s opremom i tehnologijom koja je korištena u toj povijesnoj operaciji. Uz razgledavanje mehanizacije, prisutni su imali priliku degustirati tradicionalni vojnički grah.

Svečano obilježavanje 30. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Medački džep predstavlja ne samo sjećanje na hrabre branitelje i njihovu žrtvu, već i priliku za zajedničko odavanje počasti i zahvalu onima koji su doprinijeli slobodi i sigurnosti naše domovine.

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Najbolje iz Like