15. lipnja 2024.

FOTO / U Gospiću održani procesija i sveta misa povodom blagdana Tijelova

Blagdan Tijelovo ili pod punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove u narodu je znan kao Tijelo Kristovo. To je euharistijska svetkovina koja se slavi četvrtak nakon svetkovine Presvetoga Trojstva, to jest deveti četvrtak nakon Uskrsa. U Hrvatskoj je, kao i u mnogim drugim većinski katoličkim državama, Tijelovo neradni dan, vrijeme za molitve i tradicionalno crkve prepune vjernika.

Tijelovo je danas u Gospiću započelo procesiojom u kojoj su sudjelovali brojni svećenici s ovoga područja. Procesiju je ove godine predvodio o. Marko Maglić koji je potom predvodio veliko euharistijsko slavlje u katedrali Navještenja djevice Marije gdje se već nalazilo mnoštvo vjernika.

 Za Katoličku Crkvu ova svetkovina je u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Snažnije razmatranje euharistije proteže se tijekom čitave Tijelovske osmine.

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove jedna je od idejnih blagdana koji su duboko ukorijenjeni u životu Katoličke Crkve. Povijesna podloga i razvoj počeli su još od 8. stoljeća, a službenu potvrdu dobili su u 13. stoljeću kada su se sastavili euhološki obrasci koje se nije mijenjalo do današnjih dana.