15. lipnja 2024.

Folklorni ansambl “Dr. Ante Starčević”

Kulturu nekog mjesta osim materijalne, čini i nematerijalna baština. Kako se ista ne bi zaboravila, za to se brine Folklorni ansambl ‘Dr. Ante Starčević’ koji djeluje u Gospiću. 

Ideja za okupljanjem i učenjem tradicionalnih plesova, započela je u veljači 1996. godine, odmah pri završetku Domovinskog rata. Tada Pučko otvoreno učilište “Dr. Ante Starčević” Gospić, pokreće rad folklorne sekcije s voditeljicom i koreografkinjom te bivšom članicom ansambla Lado, gđom. Marijom Rukavinom. 

Na samim počecima, članice i članovi istraživali su po terenu čitave Like narodne običaje, plesove i pjesme te tražili originalne ženske i muške narodne nošnje. Nakon iscrpnog rada, uspješno su okupili nekoliko vrijednih originala i zapisali više narodnih pjesama i plesova iz bliže okolice Gospića.

Izradili su tada uspješne rekonstrukcije te otkali nekoliko suknji za žene i djevojke – različite po izboru boja i mustrica u tkanju.

Za najkvalitetniju sačuvanu žensku i mušku nošnju dobili su u TV emisiji ‘Lijepom našom’ i priznanje ‘Hrvatska tkanica’ u Senju 1998. godine na što su veoma ponosni. 

Netom nakon toga, folklornoj sekciji pridružuje se tamburaška skupina ‘Taliri’ te s time sekcija postaje danas dobro poznati folklorni ansambl.

Tijekom rada usvojili su više ličkih pjesama i plesova koje danas ponosno izvode diljem Hrvatske i Europe, a uvježbali su i scenski prikaz starog narodnog običaja na koji su se način mladi zabavljali tijekom dugih zimskih mjeseci “Ličko prelo”.

Da bi od zaborava spasili kako je izgledala nekadašnja svadba u Lici, osmislili su njen scenski prikaz ‘Lička svadba’ te tako čuvaju ličku nematerijalnu baštinu.

Ansambl uspješno radi već dvadeset pet godine s četrdesetak članova.

Osim nastupa u Gospiću i okolnim mjestima, rado su pozivani i u druge gradove gdje žive Ličani, preko Zavičajnih udruga Slavonski Brod, Sisak, Požegu. Također gostuju i sudjeluju na Smotrama folklora u Vinkovcima, Đakovu, Puli, Osijeku, Gornjoj Gračenici, Metkoviću, Baškoj na otoku Krku i Otočcu. Učestvovali su i na raznim manifestacijama diljem Hrvatske te u Bosni i Hercegovini, Njemačkoj, Italiji gdje svaki puta iznova oduševe publiku svojim izvedbama. 

Voditeljica Folklornog ansambla: Dragica Rogić

Najbolje iz Like / Foto: POU Gospić