12. srpnja 2024.

DVD Perušić kao paradigma uigrane vatrogasne postrojbe

 

Svi koji misle kako se vatrogasci tretiraju kao „nužno zlo“ čiji pripadnici teatralno poziraju za javost-grdno se varaju. Biti vatrogasac doista znači uskakati u vatru i vodu, ovisno o situacijama i potrebama. Svi ličko-senjski vatrogasci, bili oni iz redova Javnih vatrogasnih postrojbi ili mnoštva DVD-a, uvijek su spremni za intervencije na terenu. Ne pitajući pri tome koje doba dana ili noći, zimi i ljeti i gdje trebaju djelovati i sa čime se pri tome susreću. Danas ćemo kao svijetlu paradigmu vatrogasnog poziva opisati Dobrovoljno vatrogasno društvo Perušić.

Kako nas je informirao zapovjednik Miroslav Grabašnjak DVD Perušić osnovano je 1995. godine te je odmah pristupilo u Vatrogasnu zajednicu ličko-senjske županije.

 „Dobrovoljno vatrogasno društvo broji trenutno 55 članova, od čega je 20 operativnih članova, znači imamo 20 obučenih vatrogasaca s položenim ispitima, zvanjima i specijalnostima. Osim dobrovoljnih članova, Vatrogasna postrojba ima tri stalno zaposlena profesionalna vatrogasca koji također ispunjavaju sve zakonske uvjete, od potrebne stručne spreme ( VSS dva vatrogasca, SSS jedan vatrogasac), vatrogasnih zvanja (viši vatrogasni časnik, vatrogasni časnik, vatrogasac I. klase), položenih ispita za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima (ovaj ispit moraju imati vatrogasci koji samostalno vode vatrogasnu intervenciju).

 Nakon niza godina provedenih i djelujući u neprimjerenim prostorima stare trgovine (željeznarije) u Parušiću, 2023. godine društvo seli u novoizgrađeni Vatrogasni dom na adresi Karaula gdje su uvjeti za rad odlični. Sva vatrogasna tehnika, vozila i oprema se nalaze u modernim garažama. Osim potrebnih ureda, dom ima veliku salu (dvoranu) i trim kabinet za vježbanje, te prostor za potrebe civilne zaštite općine Perušić. Jedna od specifičnosti perušićkih vatrogasaca je da su dobro opremljeni za spašavanje u poplavama i mi smo najvažnija operativna snaga u slučaju poplava na području Kosinja. Osim položenih ispita i obučenosti za upravljanje plovilima, opremljeni smo sa ukupno 5 plovila/čamaca.

Broj vatrogasnih intervencija u proteklom razdoblju je varirao od 60 – 100 intervencija. Izuzetak čini protekla, 2023. i ova 2024. godina gdje je zbog povoljnih meteo uvjeta broj požara ispod 20 intervencija“, naglašava Miroslav Grabašnjak. Čini se kako je ipak najbolje da svako područje ima svoje obučene i opremljene Vatrogasce, ali sa što manje posla na terenu.

 U tijeku je donošenje novog pravilnika u unutarnjem redu i usklađivanje sa Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta  koji je objavljen u Narodnim novinama a koji propisuje najmanje iznose za plaće profesionalnih vatrogasaca. Očekuje se da će se minimalna plaća za profesionalne vatrogasce u društvu početi isplaćivati početkom iduće godine.