15. lipnja 2024.

Druga pratilja Najuzornije hrvatske seoske žene donosi svjetlo inspirirano Teslom: Nikola’s lamp

Kako bi osnažili žene na selu i povećali broj socio-ekoloških inovacija koje vode žene u poljoprivredi, ruralnom gospodarstvu i ruralnim zajednicama, Hrvatska poljoprivredna komora i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, zajednički sudjeluju u projekt Obzor Europa „GRASS CEILING“ kojeg vodi South East Technological University (SETU-Ireland) u sklopu programa Horizont Europe. Projekt okuplja 25 partnera iz cijele Europe uspostavljajući devet living lab-ova za ruralne žene inovatorice u Irskoj, Hrvatskoj, Italiji, Litvi, Nizozemskoj, Norveškoj, Škotskoj, Španjolskoj i Švedskoj.

U sklopu projekta sudjeluju 72 ruralne žene inovatorice, od kojih je jedna puteve ruralne Hrvatske obasjava svjetlošću inovacija, Marijana Svetić, Ličanka koja je 2021. godine osvojila nagradu za drugu pratilju Najuzornije hrvatske žene. Marijana priča ide puno dalje od osvajanja titule. Kroz svoj izuzetan rad u različitim sferama života, Marijana se pokazala kao prava inovatorica.

Nagrađena titulom Najuzornije Hrvatske Žene, Marijana je pokazala nevjerojatan balans između svog posla u Centru 112, obiteljskih obaveza i vođenja obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG). OPG Marijane Svetić posvećen je plasteničkoj proizvodnji povrća, a Marijana se posebno fokusira na one kulture koje su osjetljive na mraz. Njezina strast i predanost poslu očituju se u svakom plodu koji napusti njeno imanje.

No, ono što čini Marijanu još posebnijom jest njezina kreativnost koja se odrazila u stvaranju “Nikola’s lampe”. Inspirirana genijem Nikole Tesle, Marijana je donijela na svijet nevjerojatno remek-djelo koje kombinira tradiciju, umjetnost i modernu tehnologiju. Kroz obnovu starog hrastovog drveta i maštovito korištenje epoksi smole, ova lampa ne samo da poslužuje kao izvor svjetla, već i kao simbol spajanja prošlih vrijednosti s budućim tehnološkim mogućnostima. Na lampi je otiskan prepoznatljiv lik i/ili stih Nikole Tesle s vlastitim izrađenim logom. Dodatnu posebnost lampi daje unikatnost.

U završnoj fazi proizvod se u svrhu zaštite premazuje prirodnom bojom za drvo te se izvršava utiskivanje prepoznatljivog lika i/ ili stiha Nikole struktura, izgled i godovi drveno obrađenog primjerka određuju prostorni smještaj, veličinu i izgled lika, stiha i vlastite. Ova izvanredna inovacija, svjetlo je prvi put ugledala u srpnju 2022.godine.

Ovaj izuzetan proizvod, koji je plod truda i maštovitosti hrvatske seoske žene, predstavlja uspješan primjer povezivanja tradicije s inovacijama te dokazuje da su male granice između prošlosti i budućnosti. Kroz Nikola’s lampu, lokalna zajednica dobiva ne samo prepoznatljiv simbol, već i inspiraciju za daljnje kreativne poduhvate koji mogu promijeniti način na koji gledamo na svoje okruženje.

Marijana Svetić je živa inspiracija koja nas podsjeća na moć individualnog djelovanja i snagu žena koje mijenjaju svijet. Njezina priča potiče nas da sanjamo veliko, koristimo svoje talente i doprinesemo svijetu na jedinstven način. Dok gledamo u budućnost, svjetlo Marijaninih inovacija i dalje će obasjavati mnoge generacije koje dolaze, podsjećajući nas na važnost inovacija, spajanja prošlosti i budućnosti te snage pojedinca da donese pozitivne promjene u svojoj zajednici i šire.

Uz unikatnu Nikola’s lampu možete osvijetliti vaš dom. Bilo da je postavite kao remek-djelo na stolu ili kao inspirirajući ukras na vašem radnom prostoru, Nikola’s lampa sigurno će privući poglede i izazvati divljenje svih koji je vide. Spojite suvremenost, inovaciju i estetiku na manifestaciji „Jesen u Lici“ od 30. rujna do 1. listopada i kupite svijetlo genijalnosti koje će obasjati vaš dom.

Najbolje iz Like