16. travnja 2024.

Dora leti daleko na svojim „krilima“

U Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić danas je promovirana zbirka poezije Dore Kabalin studentice iz Novog Vinodolskog, pod nazivom „Krila“. Bio je to doprinos Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru današnjem Svjetskom danu poezije.

“Krila” su djelo studentice Dore Kabalin koju je predstavila izv.prof.dr.sc Sanja Vrcić-Matajia, pročelnica Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru.

-Večeras imamo čast predstaviti zbirku poezije Dore Kabalin, studentice 5. godine Učiteljskog studijskog programa. Zbirka se zove „Krila“ jer naša Dora leti u umjetničkom smislu svoga stvaranja pa se iskreno nadamo da će ova zbirka „doletjeti“ i do publike. Naslov zbirke svakako je simboličan, ali i doslovan jer kažemo da i anđeli imaju krila. Dora je doista vrlo talentirana, ali do nedavno nismo ni znali za njezin opus i umjetničke dosege. Zato smo joj svakako nastojali pomoći u ovoj promociji.

Tematika kojom se bavi u svojoj poeziji je vrlo raznolika: piše domoljubne, ljubavne i zavičajne pjesme, obiteljsku tematiku… Dora nam dolazi iz Novog Vinodolskom gdje je vrlo angažirana jer je članica niza kulturnih društava, pjeva u klapi tako da će nam nakon predstavljanja zbirke poezije predstaviti i dio svog osebujnog glazbenog talenta, rekla nam je dr. sc. Sanja Vrcić Mataija.  

Skromna i svestrana Dora istaknula je kako su „Krila“ potekla iz jednog vrlo osobnog razloga.

-Ovu zbirku sam posvetila svojoj pokojnoj baki koja je uvijek vjerovala u mene i s radošću čitala moju poeziju. Bila mi je velika podrška, velika uzdanica pa vjerujem da će i večeras na neki način biti uz mene, moj anđeo pa vjerujem da su „Krila“ u svakome od nas. Zato što na taj način možemo poletjeti, dobiti novo samopouzdanje i letjeti u prostranstvima kojima mi odlučimo.

Poezijom se bavim 2019. jer sam te večeri dobila inspiraciju i želju za stvaranjem, uz želju da se, ako Bog da, moji stihovi jednog dana pojave na stranicama neke knjige, zadovoljno je zaklučila Dora Kabalin.

Na brojnim kulturnim događanjima u Gospiću publika se uglavnom okuplja u manjim brojevima. Večeras se doista tražilo mjesto više pa su Dori došli podršku dati mnogi. Zato su gotovo do zadnjega mjesta bile ispunjene i stepenice Samostalne narodne knjižnice Gospić.

Najbolje iz Like