25. veljače 2024.

DA LI SE LIKA MOŽE USPOREĐIVATI SA ZAGREBOM I ZADROM?

Nedavno smo imali mogućnost pročitati članak vezan uz našu Liku koji je kružio lokalnim portalima, a opisuje kako je život u Lici jeftiniji naspram Zagreba i Zadra. Istu tvrdnju, naravno, nećemo demantirati jer je istinita, ali naše pitanje je da li je ispravno uspoređivati Liku i Zagreb, kao glavni grad RH, ili Zadar-jedno od najpoznatijih turističkih mjesta u Hrvatskoj?

NASELJENOST

Zagreb je na popisu stanovništva 2021. godine imao 769 944 stanovnika,  Zadar 70 800, dok čitava Ličko-senjska županija broji samo 42 893, od čega je većina starije populacije, a pitanje je da li je i to prava brojka. Gradovi kao Zagreb i Zadar, kao jedni od reprezentativnih gradova u RH, naravno da „drže“ cijenu, ali isto tako kada bi se zavukli u neki manji kvart i tamo popili kavu vjerojatno bi je platili manje nego u Gospiću, a samo par tramvajskih stanica dijelilo bi vas od turističkog odredišta koji nudi raznovrstan sadržaj i događanja, što u Lici možete doživjeti samo u određeno vrijeme, a tamo gdje su stalno neka događanja istu kavu ili obrok platiti ćete „papreno“.

Također, kao što smo već rekli, u Lici prevladava starija populacija kojoj su sva mjesečna primanja mirovine, za koje se zna da jedva pokrivaju (ako uopće i pokrivaju) osnovne životne potrebe. 

ŠTO JE S ISTOČNIM DIJELOM HRVATSKE

Kada bi Gospić usporedili s istočnim dijelom Hrvatske došli bi do sličnih cifri, jer je u oba kraja došlo do velikih iseljavanja u inozemstvo te je standard općenito niži. I tamo možete jeftino kupiti kuću ili stan, ali nažalost malo se stanovništva odluči živjeti upravo u ovim krajevima jer su slabije razvijeni i nude manje mogućnosti, te tamo mogu „opstati“ obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili visoko pozicionirani ljudi.

Ne želimo da nas se pogrešno shvati, i mi sami živimo u Lici i uspješno vodimo posao, no isto tako svjesni smo stanja u županiji i smatramo da nije u redu uspoređivati ovu županiju punu prirodnih bogatstava i nažalost neiskorištenog potencijala i velika turistička sjedišta koja godišnje zarade od turizma puno više od cijele Like, ne računajući Plitvička jezera.

Za kraj želimo reći da je svaka reklama, dobra reklama tako da hvala TV kući koja je posjetila Liku, ipak nismo zaboravljeni. 

Ponovit ćemo: „Da li se Lika zaista može uspoređivati sa Zagrebom i Zadrom?“

Najbolje iz Like