22. lipnja 2024.

Bogat program obilježio proslavu Dana Grada i sv. Marije Magdalene u Gospiću

Bogat program Srpnja u Gospiću kulminirao je sinoć proslavom Dana Grada i nebeske zaštitnice sv. Marije Magdalene. Svečanost je otvorena mimohodom 22  povijesne postrojbe koje su Kaniškom ulicom i Ulicom bana Ivana Karlovića do Trga Stjepana Radića predvodili Glazbeno društvo iz Stankovaca i Mažoretkinje grada Gospića.  

Trg Stjepana Radića oslikavao je bogatu kulturnu i povijesnu ostavštinu Hrvatske iskazanu raskošnim odorama, opremom, zastavama i oružjem povijesnih postrojbi. Posebno živopisne bile su članice KUD-a Frankopan Severin na Kupi i Varaždinske dame čije članice nose replike krinolina iz 18. stoljeća. 

Prijavak gradonačelniku grada Gospića i županu Ličko senjske županije predao je predsjednik zbora povijesne postrojbe hrvatske vojske Ličke pukovnije Gospić Joso Vrkljan, nakon čega je uslijedio pojedinačni prijavak svih  postrojbi: Karlovačke građanske garde, Križevačkedjevojačke straže, Počasne Sokolske garde iz Osijeka, Gradske straže Bakar, Desete satnijeIvanić iz Ivanić Grada, Keglevićeve straže Kostel iz Pregrade, Samoborske narodne garde, Svetonedjeljske garde Petar II Erdodi iz Svete Nedelje, Turopoljskhi Bandijera, VitezovaVranski iz Vrane, Hajdučke družine Mijata Tomića iz Duvna, Povijesne postrojbe grada Slunja, Varaždinske građanske garde, Zrinske garde iz Čakovca, Jajačkih vitezovi iz Jajca, Bjelovarskih graničara-Husari 1756., Ban Gašpar Alapić iz Velike Gorice, Trenkovih panduraiz Požege i kao posebna atrakcija Ženske konjičke garde Vrbovec. 

Za kraj ovog djela programa Vitezovi Vranski uprizorili su borbu Turskog (osmanskog) i Hrvatskog (kršćanskog) vojnika.

Svečanost proslave Dana grada svojim je nastupom uveličao gradski zbor Vila Velebita a pred vrhunac večeri i nastupa glazbenih gostiju svojim su se sugrađanima na prepunom trgu obratili i predsjednica Gradskog vijeća Anamarija Zdunić i gradonačelnik Karlo Starčević.

Gospić je stabilan grad, poželjan za investitore, ulagače i hrvatske povratnike iz inozemstva. Gospić je grad koji drugu godinu bilježi prirast stanovništva. Zbog svega toga imamo razloga gajiti nadu u pozitivnu budućnost našeg grada. Rekao je gradonačelnik Karlo Starčević čestitavši svima Dan grada i sv. Marije Magdalene. Čestitkama se pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Anamarija Zdunić  i pozvala ih da u veselju nastave proslavu najljepšeg grada i njegove  nebeske zaštitnice.

Bezvremene pjesme grupe Latino doista su uveselile mnogobrojne Gospićane i njihove goste a odličnu, slavljeničku atmosferu još više su podigli svima poznati hitovi Slavonskih Lola.

Najbolje iz Like

Odgovori