21. veljače 2024.

Biskup mons. Rogić: “Ne budimo „mlaki“ kršćani“

OTOČAC – U crkvi Svetog Trojstva proslavljen je blagdan sv. Fabijana i Sebastijana, suzaštitnika Župe Otočac i zaštitnika Grada Otočca i Gacke doline. Svečano Misno slavlje predslavio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Koncelebrirali su župnik domaćin preč. Goran Antunović, dijecezanski upravitelj gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić, župnik župe sv. Nikole biskupa i upravitelj Svetišta Crkve Hrvatskih Mučenika preč. Josip Šimatović, župnik Kompolja fra Jure Marčinković, župnik Ličkog Lešća vlč. Ivica Miškulin, župnik Krasna i Kutereva i upravitelj Svetišta Gospe od Krasna preč. Stipe Zeba, župni vikar don Anđelko Kaćunko, umirovljeni svećenik i nekadašnji župnik mons. Tomislav Šporčić i umirovljeni svećenik don Jure Ladišić.

Svečanost je započela procesijom od župnog stana, gradskim ulicama do župne crkve Presvetog Trojstva. Na samom početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio upravitelj gospićko-senjske biskupije mons. dr. Richard Pavlić. U svojoj homiliji biskup Rogić istaknuo je radost zbog slavlja dvojice velikih svetaca i mučenika, sv. Fabijana i Sebastijana.

Foto: GSB

-Radujemo se blagdanu svetih mučenika Fabijana i Sebastijana koji se mučeništvom proslaviše. Raduju se anđeli na nebu, a mi u zajedništvu vjere i slavljenju svetih otajstava naslućujemo radost neba, ostvarene vječnosti, besmrtnosti – zauvijek u Bogu.“ Biskup Rogić nastavio je svoju homiliju predstavivši tako kratku povijest sv. Fabijana i Sebastijana, naglasio je biskup mons Tomislav Rogić.

Također je naglasio veličinu vjere koja proizlazi iz mučeništva sv. Fabijana i Sebastijana na primjeru iskustva s kojima se vjernik svakodnevno u svojim pitanjima bori. 

U središnjem dijelu homilije biskup Rogić govorio je o snazi mučeništva koja proizlazi u ljubavi. Na samom kraju homilije biskup Rogić daje nam za zadatak da po primjer svetih mučenika budemo primjer svetosti i vjere u današnjem svijetu te tako ne budemo „mlaki“ kršćani nego ljubavlju jednih prema drugima budemo spremni na žrtvu koja se dokazuje u ljubavi, a u svemu tome neka nam za zagovor budu upravo sv. Fabijan i Sebastijana, suzaštitnici Župe Otočac i zaštitnici Gacke doline.

Najbolje iz Like / Foto: GSB