25. veljače 2024.

Baraćeve špilje

U pukotinama duboko ispod okrutnog, pustog ličkog krša skriva se podzemno carstvo Baraćevih špilja. Voda s površine pribjegla je niz vapnene stijene, rezbareći od njih stalaktite i stalagmite koji prkose gravitaciji. Jedan su od mnogih špiljskih objekata skrivenih u općini Rakovica. Baraćeve špilje dobro su poznate lokalnom stanovništvu, ali i renomiranim svjetskim speleolozima. 

Na pitanje kako su špilje dobile ime postoje dva zastupljena odgovora. Lokalnom stanovništvu posebno draga teorija se spominje mještanina Baraća. Prema narodnoj predaji, on se upravo ispred tih špilja suprotstavio divovskom turskom vojniku. U čast njegove pobjede, mještani su po Baraću prozvali špilju gdje je porazio Turka. Špilje su poznate i kao utočiše, kako životinjama tako i ljudima. Prva takva namjena Baraćevih špilja datira iz 7.st.pr.kr, o čemu svjedoče pronađena barokna narukvica i bakrena sjekira pronađena sto godina nakon. Druga teorija o nazivu ovih posebnih špilja vraća nas u vrijeme Austrougarske monarhije, kada su ih mađarski vojnici prozvali baratskim- prijateljskim špiljama. 

Posjetiteljima je otvorena samo Gornja Baraćeva špilja. U njoj se više ne skrivaju špiljski medvjedi i prapovijesni lavovi, ali bi se zato mogao pronaći pokoji šišmiš kako visi sa stropa. Prostrani kanali unutar špilje vode do brojnih sigastih struktura koje je voda brusila milijunima godina. Zmajevo ždrijelo i Dvorana izgubljenih duša uronit će posjetitelje u kompletnu tamu, a jedini zvuk koji odzvanja špiljom kapljice su koje se lome o stijene. 

Baraćeve špilje jedne su od onih odredišta gdje cilj nije jedini razlog za posjetu. Do špilja vode tri uređene pješačke staze nazvane po poznatim zvijerima kojima se regija ponosi – risu, medvjedu i vuku. Osim samih špilja, krajolik je bogat i drugim krškim oblicima poput ponikava, škrapa i kamenica. Posjetiteljima se savjetuje pridružiti se vođenoj turi, s obzirom na to da je to najbolja garancija da će čuti sve zanimljivosti o ovom posebnom kraju. Po povratku u vanjski svijet, posjetitelji će sresti izletište s dječjim igralištem i terenima za razne sportove. Lokacija je idealna za odmor i piknik uz potok koji teče iz nedalekog izvora Baraćevac. Teško je vjerovati da se tako blizu civilizaciji nalazi skriveni svijet špilja, ovijen istom tamom koja je bdjela i nad praljudima.

Najbolje iz Like / Foto: Pexels.com