15. lipnja 2024.

39. Plitvički maraton pripao Kenijcu Ndiwa Chepkirui Sakongu

Ovogodišnji 39. Plitvički maraton tradicionalno se održao prvi vikend u lipnju. Organizator je Atletski klub Plitvice, a generalni pokrovitelj Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera. Kao generalni pokrovitelj ovog spektakularnog događaja, Nacionalni park Plitvička jezera ne samo što je otvorio svoja vrata prekrasne prirode trkačima iz cijelog svijeta, već se i istaknula važnost očuvanja prirodnih ljepota kroz sportsku aktivnost.

Ove godine natjecatelji su mogli birati između staze od 5 km, polumaratona (21 km) i maratona (42 km). Plitvički maraton kao najstarija, najzelenija i najljepša hrvatska utrka iz godine u godinu privlači sve veći broj natjecatelja, a ove godine smo iznimno ponosni jer smo ugostili natjecatelje iz čak 47 država svijeta.

U ovoj nevjerojatnoj sportskoj manifestaciji, koja je okupila natjecatelje iz svih krajeva svijeta, svjedočili smo vrhunskim rezultatima, izuzetnoj upornosti i nevjerojatnoj sportskoj borbi. Apsoluti pobjednik ovogodišnjeg maratona je Ndiwa Chepkirui SAKONG – Kenija, drugi je na cilj stigao Andrej Hladnik – Hrvatska – AK Varaždin, dok je bronu osvojio Kristijan Rubnić – Hrvatska – AK Jastreb 99.

U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Ruth Nundu MBATHA – Kenija, druga je bila Rose JEPCHUMBA – Kenija, a na trećem mjestu se plasirala  

Marija Vrajić – Hrvatska, iz  AK Maksimir. Uz utrku maratona i polumaratona, održala se dječja utrka i utrka na 5 km koja je bila prepuna adrenalina i sjajnih rezultata.